آسانسور هیدرولیکی

آسانسور هیدرولیکی تقریبا جزو ایمن ترین و با اطمینان ترین نوع اسانسور ها است . اسانسور هیدرولیکی نوعی اسانسور است که توسط جک هیدرولیکی کابین را به صورت عمودی به حرکت در می آورد . آسانسور های هیدرولیک همانند آسانسور های کششی دارای کابین ، کفشک ، بافر و … هستند و تنها علتی که اسانسورهای هیدرولیک را از اسانسورهای کششی متمایز کرده است ؛ نیروی محرک آن ها است . که در این نوع  آسانسورها  به جای موتور آسانسور ، جک قرار گرفته است . اسانسور هیدرولیک در مقایسه با آسانسور کششی فضای کمتری در ساختمان اشغال می کند و نیاز به موتورخانه در بالا نیز ندارند .

hydrolic-elevator

نحوه کارکرد آسانسور هیدرولیکی

اساس کار اسانسور های هیدرولیک به نحوی است که با تحت فشار قرار دادن روغن ، نیروی رانش ایجاد شده و به جک های هیدرولیکی منتقل شده و باعث حرکت آسانسور می شود . در آسانسور هیدرولیکی عامل تامین کننده نیروی محرکه ، جک و پاوریونیت است . به بیان ساده تر اگر بخواهیم توضیح دهیم : در آسانسورهای هیدرولیک به خاطر این که کادر وزنه وجود ندارد و سیستم جک هیدرولیکی باید تمامی کابین و مسافران را جابه‌جا کند نیاز به موتورهای قوی تری نسبت به موتورهای اسانسورهای کششی دارد . همچنین در این آسانسورها از یک موتور سه فاز و تک فاز غوطه ور در روغن به همراه یک شیر الکتریکی مخصوص که اصطلاحاً به آن پاور یونیت گفته می شود ؛ استفاده می شود . وظیفه پاور یونیت تأمین فشار روغن برای جک هیدرولیک است . 

نحوه راه اندازی اسانسورهای هیدرولیکی

برای راه‌اندازی موتور به خاطر وجود موتورهای قوی تر در صورت استفاده از درایو یا سافت استارتر نیاز به هزینه بسیار بالاتری است پس عمدتا برای شروع به کار موتور پمپ هیدرولیک از سیستم رایج ستاره – مثلث استفاده می‌شود . اما این موتور و فشار تنها در حرکت به سمت بالا مورد نیاز است و برای حرکت کابین به سمت پایین نیازی به روشن کردن موتور و مصرف توان نیست و تنها با بازکردن یک شیر و خالی کردن روغن جک کابین به آرامی به سمت پایین حرکت می‌کند . به عبارت دیگر یک سیستم هیدرولیکی تنها در نیمی از مسافت حرکتی خود (به سمت بالا ) توان قابل ملاحظه‌ای مصرف می‌کند و در نیمه دیگر ( تنها به سمت پایین ) از نیروی گرانش استفاده می‌کند .

اصول اصلی ساخت آسانسور هیدرولیک

اصول اصلی ساخت آسانسور هیدرولیکی بر اساس قانون پاسکال برای ایجاد نیرو و حرکت است ، با این نکته که ، تغییر فشار بر روی مایعات تراکم ناپذیر در یک فضای مشخص شده ؛ به طور مساوری در سراسر مایع و در تمامی مسیرها منتقل خواهد شد .

انواع آسانسور هیدرولیکی

به طور کلی آسانسور هیدرولیکی را می توانیم به چهار دسته طراحی و تقسیم کنیم :

اسانسور هیدرولیک چاهک دار

اسانسور هیدرولیک بدون چاهک

اسانسور هیدرولیک roped

اسانسور هیدرولیک بدون اتاق

آسانسور هیدرولیک چاهک دار

همان طور که از اسم این نوع آسانسور مشخص است ،در آسانسور هیدرولیک چاهک دار ، باید قسمت پایینی کابین آسانسور ، روی یک پیستون نصب  شود و داخل سیلندر حرکت کند . این سیلندر در بخش زیرین آسانسور ، در چاهکی با عمقی برابر با ارتفاع آسانسور رفت و آمد می کند .
کابین این آسانسور از طریق پمپاژ مایع هیدرولیک داخل سیلندر ، بالا می رود و زمانی که مایع به مخزن بر می گردد ، به سمت پایین حرکت می کند . هنگام نصب آسانسور هیدرولیک چاهک دار باید به مواردی نظیر : سطح بالای آب ، سنگ و بستر نامناسب دقت داشت . زیرا گاهی وجود این موانع موجب بروز مشکلاتی در زمان نصب می شوند .

آسانسور هیدرولیک بدون چاهک

در این آسانسور نیازی به چاهک نیست و برای ساختمان هایی که در زمین های ناپایدار ، مرطوب و یا صخره ای ساخته می شوند ، مناسب است . کابین این آسانسور توسط یک جفت سیلندر استوانه ای شکل که در دو طرف آسانسور و بخش زیرین کابین نصب و روی کف بتنی محکم شده است ، بالا و پایین می رود . در این نوع آسانسورها ، حرکت آسانسور از طریق پیستون هایی با عملکرد مستقیم انجام می شود .

آسانسور هیدرولیک roped

در این نوع آسانسورها از ترکیب سیم بکسل و قدرت هیدرولیک برای حرکت کابین استفاده می شود . در این آسانسور ، پیستون به چرخ دنده ای که سیم بکسل از میان آن می گذرد ، متصل است . یک سر پیستون به کابین و سر دیگر به انتهای مسیر کشش وصل می شود . این نوع آسانسور نیازی به سیلندر ندارد و می تواند تا ارتفاع هجده متری بالا برود . در این نوع اسانسورها ، به دلیل وجودگاورنر ؛ حتی در صورت پاره شدن سیم بکسل نیز ، کابین به هیچ وجه سقوط نمی کند .

آسانسور هیدرولیک بدون اتاق

آسانسور هیدرولیک بدون اتاق یا روملس دارای تجهیزات هیدرولیک نیست و آسانسور روی کف چاه قرار می گیرد .آسانسور بدون اتاق را می توان در زمان کوتاه نصب کرد و هزینه ساخت آن بسیار مقرون به صرفه تر است .

انواع آسانسور هیدرولیک

اجزای آسانسور هیدرولیک

از اجزای مهم اسانسور  هیدرولیک می توان به کابین اسانسور ، کاراسلینگ ، پاوریونیت ، جک هیدرولیک ، موتور هیدرولیک ، ریل ، ضربه گیر ، شیر های اطمینان و کنترل کننده و لوله های انتقال روغن ، تابلو فرمان ،  روغن و مخزن روغن ، پمپ و … اشاره کرد .

مزایای آسانسور هیدرولیکی

همان طور که پیش تر به آن اشاره شد ؛ اسانسورهای هیدرولیکی در حرکت به سمت پایین از نیروی گرانش استفاده می کند ، پس در مصرف انرژی و برق به صرفه است .

همچنین از مزایای اسانسور هیدرولیکی می توان به ضریب ایمنی و اطمینان بالا ، افزایش فضای کابین به علت حذف کادر وزنه ، مقرون به صرفه ، توان و نیروی بالابرنده قوی و راندمان مکانیکی عالی با هزینه کم ، نرمی و کم صدا بودن در هنگام حرکت آسانسور ، توانایی حمل بار های سنگین ، طول عمر زیاد قطعات و استهلاک کم به دلیل کاهش قطعات متحرک ، افزایش ایمنی و پیشگیری از خطر برق گرفتگی به وسیله قرار دادن الکتروموتور غوطه ور در مخزن پاوریونیت و … اشاره کرد .

آسانسورهای هیدرولیکی برای طول مسیر کم و وزن های بالا بهترین گزینه برای انتخاب هستند . همچنین سیستم مکانیکی مناسب آسانسور های هیدرولیک بهترین انتخاب و بالاترین کارایی را در وزن های بالا دارد .

معایب آسانسور هیدرولیکی

در کنار تمام مزایای زیاد اسانسور هیدرولیکی ، معایبی نیز وجود دارد . از معایب اسانسور هیدرولیکی می توان به :  تولید حرارت زیاد = (پتانسیل آسانسورهای هیدرولیکی در هنگام پایین آمدن تبدیل به انرژی جنبشی شده و بخشی از آن به حرارت تبدیل می شود که این امر درجه حرارت روغن را بالا می برد) ، سرعت پایین ، محدودیت در ارتفاع و … اشاره کرد .

مقایسه آسانسور هیدرولیکی با کششی

سرعت حرکت آسانسور : آسانسور هیدرولیکی سرعت کمتری نسبت به آسانسور کششی دارند .

فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور : این مورد برای ساختمان هایی که با محدودیت در نصب آسانسور مواجه هستند حائز اهمیت است . آسانسور هیدرولیک فضای کم تری برای نصب نسبت به آسانسور کششی نیاز دارد .

ارتفاع ساختمان : آسانسور کششی برای ساختمان هایی با ارتفاع بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و آسانسور هیدرولیک برای ساختمان های کوتاه و کم تردد تر .

تعمیر و نگهداری : از جمله مواردی مهمی است که باید با آینده نگری کامل تری به آن نگاه کرد . تعمیر و نگهداری در آسانسورهای کششی نسبت به آسانسورهای هیدرولیک هزینه زیاد تر و دشواری بیشتری دارد .

+ نکته : موارد فوق را نمی توان دلیلی بر بهتر بودن و یا بدتر بودن یکی از این دو نوع اسانسور دانست ؛ و بایستی با در نظر گرفتن بودجه خود ، شرایط ساختمان و …  بهترین نوع آسانسور را برای ساختمان خود برگزینیم .

کاربرد آسانسور هیدرولیک

  • در پارکینگ‌ های طبقاتی می توان از این نوع آسانسورها استفاده کرد .
  • در ساختمان‌ های مسكونی که دارای دو ، سه ، چهار ، و پنج طبقه‌ هستند .
  • در بیمارستان‌ های کوچک ، کلینیک‌ ها که حداکثر سه طبقه‌ دارند .
  • در آسانسور های خانگی که با برق تک فاز کار می‌ کنند ‌.