کابین آسانسور پانوراما به صورت دایره ، مربع ، مستطیل و چند ضلعی یافت می شود .

آسانسور پانوراما – شیشه ای و پانورامیک

آسانسور پانوراما این نام را به دلیل داشتن نمای شیشه‌ ای و همچنین قادر ساختن مسافرین به دیدن منظره سراسری از محیط پیش رویشان کسب کرده است . آسانسور شیشه ای یا پانوراما ، به آسانسوری گفته می‌شود که دید 360 درجه ای دارد و از درون کابین ، امکان مشاهده فضای بیرونی کابین نیز فراهم است . این نوع از آسانسور ها ؛ برای افرادی که فوبیا و ترس از فضا و حیط های بسته دارند ، بسیار مناسب اند .آسانسورهای شیشه ای با توجه به نیاز کارفرما و مصرف کننده ، قابلیت نصب در فضاهای کوچک و بسته و همچنین فضاهای تجاری و فروشگاهی و … را دارا می باشند .

یکی از مهم ترین و اساسی ترین ویژگی های اسانسور های پانوراما و شیشه ای ؛ وجود امکان مشاهده محیط بیرونی اطراف کابین است .در میان انواع مختلف آسانسور ها ، آسانسور های پانوراما که به آسانسور شیشه ای نیز معروف هستند ، هم ردیف با آسانسورهای کششی و هیدرولیکی قرار گرفته اند و ویژگی های کیفی بسیاری را به خود اختصاص داده اند.

نکات حائز اهمیت در هنگام نصب

یکی از نکات حائز اهمیت در نصب آسانسورهای شیشه ای این است که این نوع آسانسورها با در نظر گرفتن موقعیت ساختمان ، دارای شرایط  ویژه ای از جمله ارتفاع مناسب کابین آسانسور ، ضخامت استاندارد بدنه شیشه ای ، حفر اصولی چاه  و … می باشند .

آسانسور پانوراما ، آسانسوری لوکس

آسانسورهای پانوراما عمدتا جزو آسانسور های گران قیمت ، اسانسورهای لوکس و مدرن  دسته بندی می شوند . نکته حائز اهمیت در این نوع آسانسور ها استفاده از دیواره های شیشه ای و شکل زیبای ظاهری کابین آن است . همچنین بسته به شرایط محیطی افراد ، محل نصب آسانسور و تکنولوژی ساخت آن ها ، آسانسورهای پانورامیک گزینش می شوند . این آسانسورهای معمولا در مراکز خرید ، موزه ها ، هتل ها ، ساختمان های لوکس و… مورد استفاده قرار می گیرند . تکنولوژی تولید این نوع آسانسور ها ؛ به صورت هیدرولیکی و کششی و همچنین تلفیقی از از این دو می باشد ، که بر حسب شرایط محیطی و اهداف پروژه انتخاب می شود .

انواع طراحی آسانسور پانوراما

به طور کلی چهار نوع طراحی برای کابین آسانسور های پانوراما در نظر گرفته شده است .

  • نوع اول : دید به صورت سه جهته است ؛که باعث می شود مسافرین لذت بیشتری از یک منظره وسیع ببرند .
  • نوع دوم : دید به صورت یک جهت است ؛ و همچنین مناسب ساختمان هایی است که فضای بیرونی مسطحی دارند .
  • نوع سوم : مناسب برای مکان هایی است که آسانسور باید در یک گوشه نصب شود . در این حالت ، علاوه بر فراهم شدن میزان دید حداکثری ، در اشغال شدن فضای ساختمان صرفه جویی نیز می شود .
  • نوع چهارم : شیشه های این نوع به صورت منحنی و خمیده است که امکان مشاهده فضای گسترده ای را برای مسافران فراهم می کند .

ایمنی آسانسور پانورامیک

بر خلاف باور بسیاری از افراد و تردیدی که نسبت به ایمنی آسانسور های شیشه ای وجود دارد ، لازم به ذکر است که این نوع اسانسور ها با داشتن ضخامت کافی در برابر انواع ضربات مقاومت چشمگیری از خود نشان داده است و هرگز آسیبی نمی بیند . همچنین می تواند ایمنی مسافران و افراد را نیز تضمین کند.

 امکان نصب آسانسور شیشه ای با دو سیستم هیدرولیک و کششی ، یکی دیگر از مزایای نصب این آسانسور ها به شمار می رود ؛ که مطابق با موقعیت ساختمان و مقدار بودجه صرف شده ، هر کدام از این دو سیستم نیز می توانند با عملکرد ویژه خود بر دیگری برتری داشته باشند .

انواع آسانسور پانوراما بر حسب نوع سیستم اسانسور

  • اسانسور شیشه ای با سیستم هیدرولیکی
  • اسانسور شیشه ای با سیستم کششی

آسانسور شیشه ای با سیستم هیدرولیکی

در آسانسورهای شیشه ای با سیستم هیدرولیک ، به دلیل انجام اقدامات لازم جهت پنهان کردن سیستم مکانیکی و الکتریکی آسانسور و همچنین عدم نیاز به برخی قطعات و لوازم از جمله سیم بکسل و وزنه تعادل ، به زیبایی آسانسور توجه و دقت بیشتری شده است . همچنین طراحی منحصر به فرد آن بیشتر از آسانسور شیشه ای با سیستم کششی به چشم می آید .

آسانسور شیشه ای با سیستم کششی

آسانسور شیشه ای با سیستم کششی  نیز ، دارای مزایا و معایب بی شماری است که با توجه به نوع ساختمان و میزان عملکرد آسانسور می توان در رابطه با لزوم نصب یا عدم نصب آن در ساختمان ها تصمیم گیری کرد . سیستم کششی در آسانسورهای شیشه ای قادر به برطرف کردن ، برخی محدودیت های سیستم هیدرولیک است و با جایگزین کردن امکانات و قابلیت های جدید تر ، توانسته بر آن پیشی بگیرد .

مزایا و معایب سیستم هیدرولیک و کششی

وجود برخی محدودیت ها در سیستم هیدرولیکی همچون : عدم داشتن سرعت و ارتفاع لازم در ساختمان های بزرگ ، نداشتن قابلیت نصب در ساختمان های چند طبقه موجب محبوبیت و استقبال بیشتر از سیستم کششی شده است .

بدیهی‌ است برای ساختمان ‌های مرتفع ، امکان استفاده از آسانسورهای هیدرولیک وجود ندارد . به دلیل این که به‌ طور معمول آسانسورهای هیدرولیک برای ساختمان هایی که بیش از 5 یا 6 طبقه هستند ؛ مناسب نیست . مزایای استفاده از آسانسور های هیدرولیک این چنین است که تجهیزات و لوازم آن دیده نمی‌شوند ، چون به‌ طور معمول آسانسورهای هیدرولیک به فضایی مثل موتورخانه یا اتاقک آسانسور نیازی ندارند . اما هنگامی که ارتفاع ساختمان بیشتر است ؛ چاره‌ای جز استفاده از آسانسورهای کششی نیست . پس در این هنگام ، آسانسورهای پانورامایی کششی به گونه ای طراحی شده اند ، که تجهیزات مکانیکی و الکتریکی آن ها حتی‌المقدور دیده نشود .

عمدتا در خانه ‌های دوبلکس ، و حتی در آپارتمان‌ هایی با ارتفاع پنج طبقه ، از آسانسور های هیدرولیک پانوراما بهره برداری می‌شود . این آسانسورها قابلیت جا به ‌جایی حداقل 6 نفر را دارند و در بازه 70 تا 140 سانتی‌ متر فضا دارند . همچنین با گسترش تکنولوژی قابلیت جا به جایی تا ارتفاع 21 متر را پیدا کرده اند و مصرف انرژی کمتری دارند .

هزینه آسانسور پانوراما

همان ‌طور که پیش تر گفته شد تفاوت اصلی و وجه تمایز آسانسور های شیشه ای با آسانسور های معمولی در کابین شیشه ‌ای آنها است . بنابراین کابین آسانسور شیشه ای شاید حدود 30 تا 50 میلیون گران‌ تر از آسانسورهای معمولی تمام شود . همچنین آسانسورهای شیشه ‌ای از نظر ایمنی ، تفاوتی با آسانسور های معمولی ندارد . اما به دلیل وجود تفاوت در کابین‌ ها و ریل ‌های این نوع آسانسور ها ؛ سرویس و نگهداری آن ها نیز گران‌ تر از آسانسورهای معمولی است .‌

شرایط تولید آسانسور های پانوراما

شرایط تولید اسانسور شیشه ای این چنین است :

  • با سیستم محرکه هیدرولیک
  • همراه و یا بدون اتاق موتور
  • ظرفیت حمل بار از 240 کیلوگرم
  • سرعت سه دهم متر بر ثانیه

کابین آسانسور پانوراما در اشکال گرد ، مربع ، مستطیل و چند ضلعی موجود است . همچنین سقف ، در و کف آسانسور می تواند شیشه ای و شفاف باشد .

انواع آسانسور شیشه ای بر حسب سرعت

  • سرعت پایین : آسانسورهایی با سرعت کمتر از یک متر بر ثانیه
  • سرعت متوسط : آسانسورهایی با سرعت یک تا دو متر بر ثانیه
  • سرعت بالا : آسانسورهایی با سرعت بیشتر از هفت متر بر ثانیه

کاربرد آسانسور پانوراما

  • در ساختمان ‌های مسکونی بسیار شیک و لوکس
  • در نمای ساختمان‌ هایی که ارتفاع متوسطی دارند از جمله مجتمع‌ های تجاری و تفریحی ، رستوران ‌ها و …
  • در مکان ‌های لوکس همچون تالار ها و هتل ‌ها
  • در فروشگاه‌ های زنجیره‌ای با تعداد طبقات بالا
  • در سایر ساختمان ‌هایی که آسانسور آن در نما مشخص شده است